Känslostyrd?!

Är det något dåligt? För mig är det alltid känslan som avgör om jag ska agera eller hoppa på och testa något. Jag litar 100% på min känsla hur ologiskt eller konstigt det än må verka. Och hittills har det alltid tagit mig precis dit jag ska. Förr kunde resan dock vara väldigt omtumlande, som en bergochdalbane tur. Det fick mig i obalans och ibland hade jag inte alltid enrgi till det jag valt, för att vid andra tillfällen ha överskotts energi och vara rastlös och ostimulerad pga val jag valt vid fel energi punkt. Idag vet jag att jag behöver vänta ut en hel känslovåg innan jag fattar ett beslut om det är möjligt.

En känslovåg

Att vänta ut en hel känslovåg innebär att jag låter min känslor får stilla sin energinivå och gärna slå över till motsatt läge för att sedan likt en våg ebba ut. En våg kan gå från neutralt läge till en hög energi nivå och sedan ebba ut eller slå över till en dal med låg energi nivå eller omvänt. För mig är det i så stor utsträckning som möjligt viktigt att jag fattar beslut när min energi är neutral, men efter att jag tänkt på beslutet både då jag varit i en topp och en dal. På så vis så vet jag hur jag kommer känna och påverkas oavsett om jag är i en svacka eller på gott humör då valet jag gjort träder in.

Konsekvensen

Ibland kan jag vara i ett härligt rus helt fylld av energi och om jag då i det läget trillar in på ett event eller en kurs, eller får en fråga om en fika eller liknande som ligger några dagar fram i tiden så kan min höga energi få mig att känna ett så självklart och starkt ”JA!!!!!! Det vill jag!” och boka upp mig på både det ena och det andra på direkten. Konsekvensen blir allt för ofta att jag någon dag senare ångra mig helt och klandra mig själv för jag är så himla känslostyrd (vilket i förlängningen skapar en rädsla för att lita på sina egna känslor).

På samma sätt kan mina beslut lätt påverkas om jag ser ett event eller får en fråga om att följa med på något när jag känner mig låg, trött eller nedstämd. Hur intressant det än låter när jag inte har energi så ser jag bara hidner, och framstår kanske som övermäktigt eller svårt vilket gör att jag tackar nej och strunta i det. Likt det andra tillfället ångrar jag mig oftast men då är det redna försent eller så hittar jag tillbaka till vart jag sett det och dörren stängs vilket lämnar mig med överskotts energi och en känsla av ostimulans. En rejäl berg och dal bana utan like.

Topp neutralt dal och neutralt igen

Numera är jag medveten om att jag behöver mina känslor för att fatta bra beslut. Att jag har toppar och dalar i mina känslor och det är det som är den viktiga insikten! Nu vet jag även att jag har neutrala perioder där emellan, och det är DÄR i det mellan läget som jag i så stor utsträckning som möjligt ska fatta mina beslut. Allra helst ska jag ha mitt val i åtanke under en hel känslovåg, som inefattar både en dal och en topp innan jag sedan beslutar mig. Hur lång en våg är varrierar. Ibland kan en topp och en dal komma och passera på bara någon timme eller så. Medan ibland är vågen längre och mer lågmäld och kan då hålla i sig ett par dagar eller en vecka. då finns inte alltid tiden till att låta en hel våg passera innan jag gör ett val. Men då försöker jag hjälpa mig själv att hamna i neutralt läge genom fler meditationer. Enkelt sagt kan jag säga att ju viktigare ett beslut är, desto viktigare är det för mig att invänta att en hel våg med både toppar och dalar passerar och jag sedan hamnar i ett neutralt läge inan jag beslutar något. På så vis minimerar jag att jag kommer ångra några stora beslut i livet.

Balans

En riktlinje för mig är att om något känns ”YES!” när jag är på toppen av min energi, (då ser jag alltid bara möjligheter) och det vid ett senare tillfälle när jag har låg energi ändå känns lite lätt lockande även om jag inte förstår HUR det skulle kunna gå (ser alla hinder) så innebär det oftast att jag vid ett neutralt känsloläge kommer känna att jag verkligen vill göra detta och ser min förmåga att klara av det. Om något fångar mitt intresse när jag känner mig låg, så printscreenar jag, bokmäker eller skriver ner det, även om jag då inte förstå hur jag skulle orkar mm. (vid känslodalar ser jag nästan bara hinder). För senare när jag är på en känslotopp med mängder av energi, plockar jag fram och kikar på alla saker jag sparat och känner in det då. Ibland lockar det inte alls då, vilket är ett tecken på att det inte alls skulle ge mig den där energin jag behöver. Men om den känns ”Wiiii vad kul!!!” då är det ofta ett ja-val när jag sen är i ett neutralt läge. På så sätt har jag full koll på om det verkligen är något jag vill på riktigt, inte bara i studens ingivelse baserat på min dags form. Bra beslut i livet ger mig så pass mycket energi att mina känslovågar blir mer lågmälda. Lite som blodsockernivån i kroppen. Om jag fattar beslut på en topp eller dal punkt, är som att äta godis. Allt känns wiiii tills det plötsligt blir plattfall och energin blir ännu lägre än den var innan! Men om jag fattar beslut i de neutrala lägerna är det som att hålla blodsockernivån på en jämn nivå, visst den sjunker och höjs hela tiden men det blir mer stabilt och lågmält. Livet känns balanserat och harmoniskt!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *